Skip to content
Menu

Casus

Casus Papi L

Periode bij Expertise Huis: september 2021-oktober 2022

Papi L is een jongen van 12 jaar die sinds een jaar onder begeleiding van Expertise Huis staat. De vader van Papi L is via via met ons in contact gekomen. Hij wist niet meer wat hij moest doen met zijn zoon en was ten einde raad. Papi L werd volgens zijn vader snel boos en dan kwam er een soort hulk in hem naar boven. De vader van Papi L wist niet wat hij in een dergelijke situatie met zijn zoon moest doen omdat deze dan onhandelbaar werd.

Wij vonden dat we iets aan deze situatie moesten doen en zijn in eerste instantie een gesprek aangegaan met zijn gezinscoach op onze locatie in Wassenaar. Daar heeft Expertise Huis de beschikking over een ruime villa beheert met een grote tuin waar cliƫnten zonder externe prikkels en in een rustige natuurlijke omgeving kunnen verblijven.

Papi L in het Mamdo Huis in Wassenaar

Wij hebben Papi L, in overleg met zijn vader en de gezinscoach, een week begeleid. Aanvankelijk hebben wij dit blanco gedaan, dus zonder dat wij kennis van hem hadden en/of zijn dossier hadden gelezen. Papi L begon dus met een schone lei, zonder dat wij voorkennis of vooroordelen over hem hadden.

In die week hebben wij Papi L leren kennen. Hij mocht aangeven wat hij leuk vindt en wat niet. In deze week waarin wij intensief samen waren met Papi L kregen wij een goed beeld van hem.

Na de observatie en kennismakingsweek zijn we met hem aan de slag gegaan. Dat ging heel goed en Papi L bloeide op. Echter, Papi L kon niet langer naar school wegens incident met een mes. De instelling die de zorg over hem op zich had genomen, was uitbehandeld en wilde hem terug naar huis, naar zijn vader, sturen.

Kortom een periode van grote onzekerheid voor Papi L, waarin ook nog zijn oma overleed. Papi L was door al deze dingen samen erg beschadigd en het werd nog ingewikkelder voor ons om hem te helpen.

Echter, in de korte periode dat Papi L onder onze begeleiding stond en met ons in de villa in Wassenaar verbleef, hadden we een vertrouwensband opgebouwd. We stelden korte termijn doelen en stap voor stap lukte het ons om hem weer op de rit krijgen.

Papi L met zwemdiploma

Zo vindt Papi L zwemmen leuk. Helaas kon hij niet naar het zwembad gaan wegens zijn gedrag. Eerst hebben we gezorgd dat hij zijn zwemdiploma haalde met als doel dat hij veilig naar zwembad kon gaan. Met zijn diploma op zak werd hij niet aangesproken door de badmeesters in het zwembad omdat hij niet kon zwemmen wat hij vanzelfsprekend niet leuk vond. Binnen 6 weken was dat doel behaald en had Pap L zijn eerste zwemdiploma. Dit bracht niet alleen een goede basis om te gaan zwemmen maar op geestelijk vlak had deze prestatie veel impact: Papa was heel trots. We merkten dat door het onder onze begeleiding behalen van het zwemdiploma de band tussen hem en ons steeds prettiger werd.

Dat was de eerste stap. De volgende stap werd ingezet: Papi L vindt voetbal leuk maar mocht niet voetballen vanwege zijn gedrag. Wij hebben met de club gesproken en onder begeleiding mocht hij weer voetballen. Wat we ook hebben gedaan, is zijn vader training laten geven zodat hij het nog leuker ging vinden. Ook is hij voor eerst in een stadion geweest om naar een wedstrijd van het Nederlands elftal te kijken. In het stadion zaten 60.000 man publiek, dus veel externe prikkels. Onder onze begeleiding weet Papi L hoe hij met deze prikkels om moet gaan en hij heeft genoten van de wedstrijd zonder ook maar enig niet acceptabel gedrag. Een hele grote stap qua omgaan met prikkels en zelfbeheersing.

In het verleden werd Papi L snel boos. Hij ging meteen vechten en schelden. Bij ons heeft hij geleerd zijn gedrag te beheersen: wat hij nu doorgaans doet is weglopen en tot rust komen. Helaas kan dit niet altijd. Papi L moet nog beter worden in het beheersen van zijn gedrag. Wij zijn hier intensief mee bezig en combineren dit met lessen vitaliteit.

Papi L in pak

Zorg en Begeleiding

Omdat we een nieuw bedrijf zijn was het wat moeilijk om de toestemming te krijgen om Papi L te begeleiding. De begeleiding van Papi L ging via PGB. Het duurde lang voordat dit rond was. In de periode voordat de zorg officieel aan ons door middel van een PGB aan ons was toegewezen en Papi L dus niet onder onze vleugels stond, ging het weer mis. Papi L kwam weer in aanraking met foute jongens.

Wij hebben dit direct opgepakt in overleg met de wijkagent en zijn vader. Inmiddels gaat het weer goed met Papi L. Hij behaalt zijn korte termijn doelen die door onze begeleiding op maat voor hem worden gesteld. Op lange termijn is het doel om een stabiel mens met een baan en normale sociale contacten te worden in het leven.